Пропускане към основното съдържание

Дорадо на стръв зарган

Макар да ловя почти и само на спининг, когато става въпрос за улов на по-едра риба не се отказвам и от стръвта. За това искам да споделя и един гръцки метод основно за улов на дорадо (кинигос на гръцки и махи-махи на хамерикански). Открехна ме един много печен българин живеещ в Гърция в един от риболовните ни форуми. Благодаря ти Петър40!! 
С този метод съм ловил и доста друга хищна риба - лефер, кокали, и дори един заблуден паламуд. Имам и лефер, който сигурно беше над 4 кила, тръгнах да го водя, видях го и безкомпромисно прегриза повода.

А в метода няма нищо сложно. Трябват ви:

  • Як прът към 3 метра с акция 100-150 (направо ме е срам от снимката с жълтия връх);
  • Макара с плуващ монофил 0.40 с носимост към 7 кг и да побира поне 250-300 м;
  • Тапа за щука;
  • Микровирбел без карабина с носимост поне 10 кг;
  • 2-2.50 м. флуорокарбон 15-20 лб. за повод;
  • Морска кука 3/0.

На основната линия слагате стопер към десетина метра над края й. Махате пишката на тапата, ако трябва набивате в нея силиконова перла, че стопера да не минава през нея и я слагате свободно на основното влакно. Посредством микровирбела за основното връзвате повода. (може естествено да ползвате и двойния Уникнот възел, но тогава ще трябва да набиете още една перла в долния край на тапата). После с бомбардата си хващате средно голям зарган. Закачате го за куката доста зад аналната перка, като внимавате да не засегнете гръбнака, защото задължително трябва да остане жив. Въобще без да се силите замятате заргана във водата и оставяте бигела на макарата отворен.
Понеже рибката е абсолютно шашната веднага се отправя навътре в морето, започва да взима влакно. Когато тапата достигне до стопера, заргана започва да влачи и нея. Тук има една тънкост. Тапата не трябва да е прекалено голяма, защото заргана твърде бързо ще се умори, но в същото време трябва да е достатъно голяма и ярко оцветена, че като стигне на 200 м. навътре да може да се вижда.
Това е цялата философия. Остава само да чакате хищника да налапа стръвта. Голям кеф е да дърпаш дорадо от 150-200 метра!
Наслука!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Време е за луцос

И този път големите туни ни се изплъзнаха. Времето беше прекрасно - вятър, от 4 до 6 бофора, малко дъжд... Обиколихме от южно Халкидики до северните Споради. Обратно. Ситоня - Касандра - Атон. Нема братче. За 5 дни влачене едно плахо почукване. И по начина, по който "удари" се мисля, че беше малка риба меч. Почукна, развали играта на воблера, в момента, в който се оправи отново и това беше. Е то не може всеки път, ама хайде поне да е на три пъти веднъж. За малко въобще не настоявахме - тунакита и паламиди можем да ловим и от по-малка лодка. Последните два дни се отдадохме на спининг от брега. Първия ден хванахме по една риба, като моята и освен, че беше най-малката я извадих (Silent Assasin) закачена за опашката. Егати как се дърпаше ;-) Имах и удар от по-голяма, но се откачи. Втория ден жена ми взе, че пристигна. Не може и не иска да ме остави, четристин и кусур километра би. Обаче пък ми беше на късмет. Отиваме на любимите скали, оправям такъма, слагам асасина - няма

Сбиро (Бомбарда)

През далчената 2003 година открих за себе си риболова с бомбарда. Имаше внос само от Балцер и понеже тяхното търговско име е сбиро, си ми остана навик и до ден днешен си наричам бомбардата така. За пръв използвах този метод на риболов на язовир "Искър" и останах очарован. С влакно монофилно 0.22 влакно и прът от 4 м. с акция 80 направих недостижими до тогава дистанции. И с един малък воблер на Салмо и една единичка бяла Аглия дори хванах няколко костурета. В последствие когато спинигувам на затворен водоем винаги си нося пръта за сбирото. А за морето и риболова на зарган (но не само) бомбардата е незаменима. Перка на стръв Няма да се спирам подробно на видовете бомбарди, само съвсем накратко ще опиша методите. Все пак накратко основните изсиквания. Прът: От 3 до 4 м. с акция 70-100 и достатъчно лек, защото си е хамалогия и ако заедно с макарата е над 0.500 гр. умората настъпва доста бързо. Ползвам една стара серия пръчки на Мавер - "Rocky 80", карбонови,